infolinks

srijeda, 31. siječnja 2018.

Tadž Mahal Zanimljivosti


Retki su oni koji ne znaju da je Tadž Mahal mauzolej iz 17. veka koji je u Agri, sagradio indijski šah Džahan kao simbol velike i večne ljubavi prema svojoj preminuloj supruzi Mumtaz Mahal. Tadž Mahal važi za najlepši primer arhitekture upravo zato što je stil izgradnje mešavina elemenata persijskog, otomanskog, indijskog i islamskog stila. Ne zna se tačno koliko je koštala izgradnja ovog kompleksa ali okvirno ta cifra je tada iznosila oko 30 miliona rupija, što se prevedeno u dolare meri trilionima. Njegova izgradnja trajala je 20 godina a bilo je angažovano oko 30.000 radnika. Hiljade i hiljade slonova prenosilo je građevinski materijal iz Azije. Gradjevina je sagrađene od najrazličitijih materijala među kojima su i providni beli mermer, žad, kristal, tirkiz, safir i drugi. Ukupno 30 vrsta dragog kamenja ugrađeno je u beli mermer. Izgradnja je počela 1648. godine neposredno posle smrti njegove supruge Mumtaz Mahal koja je umrla na podođaju nakon rođenja 14. deteta

Tadž Mahal se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Niko nakon posete ovom zdanju ne ostaje ravnodušan, i svi će potvrditi sa baš na tom mestu može u vazduhu osetiti ljubav.
Usled gužvi i zagađenog vazduha koji razaraju fasadu Tadž Mahala postoji mogućnost da će ga uskoro zatvoriti za posetioce u koje spadaju i ljubavni parovi.
Na žalost ako se to bude dogodilo Tadž Mahalu ćemo se diviti samo sa fotografija. Naučnici svakodnevno upozoravaju da zagađenost oko mauzoleja mora sa se smanji jer će u protivnom beli mermer pocrneti. Cak ni poskupljenje ulaznica nije oteralo hiljade posetilaca koji svakodnevno dolaze u posetu ovom spomeniku poznatom po predivnoj arhitekturi I prici o beskrajnoj ljubavi.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poučna priča o sebičnosti – kako zaraditi „Raj“

Sanjao jednom neki čovek da je umro. Obreo se u jednoj velikoj prostoriji a pored njega stajaše čovek sav u belom, prijatno mu se smeše...